Warning: Use of undefined constant PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/myseostatus/myseostatus.php on line 975

Warning: Use of undefined constant PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/seo-booster-pro/seo-booster.php on line 1731
Val av Canon Speedlite blixt | FOTOonlineskolan Fototips, fotokurser i fotografering på distans

På FOTOonlineskolan hittar du fotokurser på distans i fotografering och bildbehandling. På sidan ”Nyheter” hittar du fototips!

Val av Canon Speedlite blixt

0

Här följer några praktiska råd till dig som tänker köpa en ny Canon Speedlite. Här vill jag dela med mig utav några tankar jag har använt mig av vid köp av nya Canon Speedlites eller begagnade blixtar. Jag har ägt både 430EX och 580EX men nu har jag har jag fyra Canon Speedlite 580EX II, en 540EZ, tre förnämliga Nikon Speedlight SB80-DX och en SB-800. Mitt senaste blixtinköp var en uppsättning Elinchrom Quadra.

 • Välj en blixt med ett högt ledtal för att få en kraftfull blixt. Exempelvis har Canon 580EX II nästan dubbelt mer blixtkraft än Canon 430EX II. En kraftfullare blixt laddar upp snabbare och du kan utnyttja en mindre bländare, något som kommer till nytta om du vill underexponera en solbelyst himmel.
 • Välj en blixt med kort uppladdningstid vid full blixt. Nyare blixtar har en uppladdningstid på c:a 3 sekunder och äldre blixtar behöver upp till 10 sekunder för en återuppladdning. 4-5 sekunder uppladdningstid vid full blixt är helt acceptabelt.
 • Välj en blixt med sk pc-synkport. Du ansluter oftast en radio via pc-synkporten. Om blixten saknar sådan port så finns det lösningar för det men det blir oftast klumpigt. Äldre Canon-blixtar saknar pc-synkport medan de flesta blixtar från Nikon har en sådan ingång. Du vill ha en pc-synkport för att ansluta en radiosändare till blixten via pc-ingången.
 • Välj en blixt där du kan ställa in blixtens uteffekt manuellt från full blixt 1/1 till 1/64 blixt eller helst 1/128-del. Du vill kunna ställa ned blixtens uteffekt lågt för att kunna ha en stor bländare med bibehållet avstånd. Tänk på att du bara kan använda blixten manuellt om du har en äldre eller en blixt som inte är kompatibel med din kamera. Exempelvis fungerar inte automatiken mellan Canon/Nikon och med en del äldre Canon blixtar.

En bra begagnad blixt kan du får för mellan 1,500 – 2,000 kr medan du får betala 4,500 – 5,000 kr för en ny Canon Speelite 580EX II. Är du ute efter en begagnad blixt så rekommenderar jag dig Nikons blixtar och om du köper en ny blixt till din kamera så satsa på en Canon Speedlite. Du vill helst ha en blixt av samma fabrikat som kameran.

Min rekommendation är att skaffa en “high-end blixt” som Canon Speedlite 580EX II till din kamera. Det är en blixt oftast sitter monterad på min kamera när jag fotograferar i svagt ljus såväl som i dagsljus. Med 580EX II kan du styra andra blixtar från Canon, den fungerar som en “master”, mer om det lite senare. Ett alternativ till 580EX II är en uppsättning av en styrenhet som Canon Speedlite ST-E2 och 430EX II (270EX är inte kompatibel med ST-E2). ST-E2 fungerar som en sändare och med den styr du en eller flera Canon-blixtar. Sändaren har en inbyggd IR-fokus* och monteras i kamerans blixtsko. Dock får du handhålla blixten eller ha den monterad på ett stativ. Det är ingen optimal lösning om du är på språng mellan dina fotouppdrag.

*) IR-fokus (infraröd autofokus) är till stor hjälp när det är mörkt då kameran har väldigt svårt att autofokusera i mörker.

Viktiga egenskaper

Speedlite 580 EX II

Canon Speedliite 580EX II

Speedlite 430EX II

Canon Speedlite 430EX II

Speedlite 270EX

Canon Speedlite 270EX

Pris c:a 4,700 kr c:a 2,800 kr c:a 1,400 kr
Ledtal (105mm, ISO100) 58 43 27 (vid 50mm)
Blixtzoom (14mm)24-105mm (14mm)24-105mm 28/50mm
AF-hjälp IR IR blixtpulser
Master (styrenhet) ja nej nej
Slav ja ja nej
Vridbart blixthuvud vrid-/vinklingsbar vrid-/vinklingsbar
(lite mer begränsat än 580EXII)
vinklingsbar 600-900

Läs mer och jämför de olika modellerna på Canons USA’s hemsida.

Canon Speedlite 270EX

270EXSpeedlite 270EX är en bra nybörjarblixt och ett bra komplement till 580EX II som en andra blixt. Blixten är mycket kraftigare än den inbyggda kamerablixten med det dubbla ljusflödet. Dessutom går den på sina egna två AA-batterier och drar ingen ström från kamerabatteriet. Med en separat blixt monterad på kameran kommer den tillräckligt långt bort från objektivets axel och effekten röda ögon reduceras samt även och skuggor från objektivet. Både gamla modellen 220EX och 270EX kan användas tillsammans med Canons OC-E3 off-camera shoe TTL-kabel vilket gör att blixten kommer en bit från kameran.

Du får fler valmöjligheter om du använder någon av Canons senaste digitala systemkameror EOS 40D/50D, EOS 5D Mark II, och Mark III-IV kameror till nya Canon Speedlite 270EX då du kommer åt fler funktioner via “blixt”-menyn på kameran (“Stryn. av separat Speedlite”). När blixten är monterad i kamerans blixtsko eller via en TTL-kabel så kan du välja om blixten ska gå av på första eller andra ridån, hantera blixten manuellt från 1/1 till 1/64 i 1/3-intervall, blixtexponeringskompensation, och val av evaluerad eller genomsnittlig blixtmätning. Dessa funktioner styr du via kameramenyn då du inte kommer åt dom på blixten eftersom det inte finns några inställningsmöjligheter på blixten.

270EX har sina begränsningar då det bara går att vinkla blixten upp till max 900, vilket ger direkt blixt i kameran i horisontalt läge, du kan endast slå blixtljuset upp i taket. Däremot i vertikalt läge (porträtt) så kan du slå blixten mot en vägg. En annan begränsning är att 270EX har en fast täckning av ljusbilden 28/50mm vinkel vilket gör att den blir mindre effektivt med längre och bredare brännvidd.

Speedlite 430EX II

430EXIISpeedlite 430EX II ger mer än dubbelt så mycket mer ljuseffekt än sin lillebror 270EX och du har långt fler funktioner och inställningsmöjligheter direkt på blixten eller via kameramenyn med de senaste kamerorna från Canon.

Blixten anpassar sig automatiskt till objektivets brännvidd med ett arbetsområde mellan 24-105mm, även om du använder ett zoomobjektiv. 430EX II har en inbyggd vidvinkel-diffuser som kan öka vinkeln för blixtzoomen till 14mm. Det gör att du får optimal effekt och täckning oavsett om du fotograferar med vidvinkel- eller teleobjektiv.

430EX II blixthuvud kan du vinkla upp till 900 och roterar från 00 till 1800 till vänster eller från 00 till 900 åt höger. Det gör att du kan rikta blixthuvudet upp i taket eller mot en närliggande vägg för att studsa blixtljuset oavsett om du fotograferar vertikalt (porträtt) eller horisontalt (landskap).

Du kan lägga in egna inställningar via kameran (nya modeller) eller direkt på blixten. Det gör att du kan anpassa blixten för dina behov. Exempel: 430EX II för automatiskt viloläge. Blixten stängs av efter visst förutbestämd tid i intervallet mellan 1,5 till 15 minuter. Tryck på avtryckaren och blixten vaknar omedelbart till liv. Det gör att du kan spara på batterierna när du fotar blixtbilder under en längre tid.

Fler nyckelfunktioner med Canon Speedlite 430EX II:

 • Inställning av automatisk avstängning när den används som en Slavenhet (60 min. eller 10 min.)
 • Autozoom för sensorformat (på eller av)
 • AF-hjälpbelysning, IR-fokus, (på eller av)
 • Modellerings/inställningsljusing (på eller av)
 • Val av visning, max blixtomfång eller bländare

På 430EX II kan du ställa in uteffekten på blixten manuellt från full 1/1 till 1/64 effekt, i 1/3-steg. Möjligheten till att ställa in blixten manuellt vill du ha när du vill ha ett konsekvent ljusflöde från blixten. Blixten fungerar också som “slav”-blixt. Med Canons trådlösa blixtsystem kontrollerar och styr en “master”-blixt en eller flera slavblixtar. Det kan antingen vara en 580EX/EX II eller en Canon Speedlite infraröd sändare ST-E2. 430EX II kan inte ställas in som en masterblixt.

Speedlite 580EX II

580EXEn Speedlite 580EX II kan fungera antingen som en slav eller master och har nästan dubbelt så mycket mer blixtkraft än 430EX II. Det är den betydande skillnaden mellan dessa blixtmodeller. När den används som en master kan 580EX II kontrollera upp till tre grupper av blixtar (A, B och C) trådlös, med flera blixtaggregat i varje grupp och med full E-TTL automatik. Även Canon Speedlite-sändare ST-E2 fungerar som en master dock kan den endast kontrollera två grupper, samt sänder infrarött ljus för att kommunicera med andra Speedlites har en mer begränsad räckvidd. Det gör att du kan utnyttja Canons trådlösa blixtsystem bättre ut med en 580EX II.

Speedlite 580EX II blixthuvud kan vridas i 180 grader åt vänster eller till höger och har en inbyggd reflektor för fyllnadsljus om du slår blixten i taket.

Fler nyckelfunktioner med Canon Speedlite 580EX II:

 • Blixthuvudet kan roteras 180° i båda riktningarna
 • Vädertätat batterifack och blixtskoanslutning (en gummiring som lätt trillar av)
 • En inbyggd PC-synkport
 • 14 egna blixtinställningar, C.Fn (jämfört med 6 för 430EX II)
 • Manuellt justerbar från full effekt 1/1 till 1/128 effekt, i 1/3-steg.

Speedlite 580EX II är Canons mest kraftfullaste och mångsidigaste Speedlite. Den är för dig som är seriöst intresserad av blixtfotografering, och en blixt som jag kan varmt rekommendera om du äger en Canon kamera.

Fungerar min gamla Canon blixt med min nya digitala kamera?

Du kan alltid utlösa en äldre Canon blixt monterad på en ny digital kamera men det är inte säkert att automatiken kommer att fungera. Så du får vara beredd på att ställa in blixten manuellt. Efter den här kursen kommer det inte vara några problem för dig att ställa in blixten manuellt men med automatiken blir blixtfotot bekvämare speciellt om avståndet till objektet varierar.

Läs mer om Speedlite kompabilitet på Canon Professional Networks hemsida.

Om du tar dig igenom sidan hos CPN så kommer du säkert fram till att EX-serien blir ett bra val om du funderar på att köpa en begagnad blixt. Är du ägare av en EX Speedlite så finns det ingen anledning att göra sig av med den. Dessutom fungerar EX-serien tillsammans med nya PocketWizard ControlTL. ControlTL gör det möjligt att sända E-TTL automatik via en radiosignal vilket inte har varit möjligt tidigare.

Lektionen här ovan var ett avsnitt hämtat från fotokursen Ta kontroll över din Canon Speedlite. Lär dig mer om Canons blixtsystem på fotokursen, läs mer om kursen här.

Foto Robert Hammar

Fotot här nedan av Robert Hammar är taget med en Canon Speedlite 580EX II till vänster om kameran. Fotograferat med blixt i ETTL.

Related Posts with Thumbnails

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!