Warning: Use of undefined constant PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/myseostatus/myseostatus.php on line 975

Warning: Use of undefined constant PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/seo-booster-pro/seo-booster.php on line 1731
Exponera för högdager | FOTOonlineskolan Fototips, fotokurser i fotografering på distans

På FOTOonlineskolan hittar du fotokurser på distans i fotografering och bildbehandling. På sidan ”Nyheter” hittar du fototips!

Exponera för högdager

0

På Wikipedia kan du läsa att högdager är de ljusa områdena i ett solbelyst motiv. Jag känner mig inte riktigt bekväm med det svenska ordet högdager utan det engelska uttrycket highlights känns mer bekvämt för mig. Highlights eller högdager är det ljusaste partierna i ett fotografi, och vi vill oftast få dessa områden korrekt exponerade. Ett generellt råd är att vi vill exponera för de ljusa områdena i ett foto och låta skuggorna falla helt i mörker.

Varför blir då delar i bild helt svarta och andra delar helt vita eller utfrätta? Jo för kameran klarar inte av att registrera hela det omfånget som vi människor ser och uppfattar. Omfånget kallar vi för det dynamiska omfånget. Det dynamiska omfånget är spannet mellan det ljusaste delarna i ett motiv till de mörkaste partierna. Kameran klarar av att registrera ungefär 1/3 av vad vi klarar av att göra. Det här kan vara en nackdel för oss när vi fotograferar och därför behöver vi någon form av upplättning av skuggorna (du kommer ihåg att vi exponerar för högdagerna?!). Men det kan också vara till vår fördel.

Nu under sommaren tar du säkert med dig din kamera när du är ute på dina utflykter. Troligtvis kommer du att vara ute när solen står som högst på himlen. Vid den tidpunkten ser du inte några naturfotografer som är ute och fotograferar utan de väljer gärna att fotografera sina landskap när solen står lågt och nära horisonten vid solupp- eller solnedgångar. Fotograferar vi när solen står som högst så får vi också mer kontraster. Det vill säga skuggorna kommer att bli helt svarta till att de ljusaste partierna i ett foto kommer kanske att bli helt vita.

Du ska inte misströsta. Det går att fotografera mitt på dagen och du kommer att få riktigt bra bilder. Det är bara att utnyttja de hårda kontrasterna och exponera korrekt och du kommer att få riktigt bra bilder. I bilderna här nedan har jag exponerat för de ljusa partierna i motivet och bilderna är tagna vid lunchtid då när solen står som högst på himlen. Om du inte riktigt vet hur du ska exponera eller du kanske vill veta mer om hur du utnyttjar det dynamiska omfånget så har jag två riktigt bra kurser för dig. Ta kontroll över din kamera, den kursen hjälper dig att förstå din kamera och fotokursen Ta kontroll över (blixt-) ljuset hjälper dig att förstå ljuset.

Related Posts with Thumbnails

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!