Warning: Use of undefined constant PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/myseostatus/myseostatus.php on line 975

Warning: Use of undefined constant PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/seo-booster-pro/seo-booster.php on line 1731
Enkel studiofotografering på ett kontor | FOTOonlineskolan Fototips, fotokurser i fotografering på distans

På FOTOonlineskolan hittar du fotokurser på distans i fotografering och bildbehandling. På sidan ”Nyheter” hittar du fototips!

Enkel porträttfotografering på ett kontor

0

Enkla porträtt på ett kontor

En gammal kund hörde av sig på nytt till mig då deras personalstyrka hade förändrats. Fotouppdraget var att fotografera fyra nyanställda och bilderna skulle presenteras på företagets hemsida med övrig personal. Kravet var att bilderna var tagna mot en vit bakgrund.

Enkel porträttfotografering

Företagets kontor ligger i centrala Helsingfors och som andra centrala kontor så kan det vara svårt med parkering. Min tanke var då att packa kameraväskan lätt. Det jag fick med mig var följande kamera- och studioutrustning:

 • Canon 5D Mark II
 • Canon 100mm Macro f/2,8 IS
  3 stycken Nikon Speedlight SB-80DX
 • 3 ljusstativ
 • 2 blixtskohållare Manfrotto med klämma
 • 1 liten softbox (60×60 cm)
 • 1 transperent paraply 108 cm
 • 1 Speedlight Pro Kit Softbox1 set Elinchrom Quadra (batteriblixt + 2 blixtar)
 • 1 ljusmätare
 • 1 Color Checker Passport

All utrustning kunde jag packa ned i en ryggsäck, stativväska och Elinchroms hårda väska för Quadra setet. Det gjorde att jag kunde röra mig obehindrat från parkeringen till företagets kontor.

Leimdörfer

Jag satte i ordning ljuset i företagets konferensrum under tiden som makeup artisten förberedde personalen. Som bakgrund utnyttjade jag en vit vägg. Jag klämde fast två blixtskoklämmor på ryggstöden till två stolar. På klämmorna monterade jag Nikon Speedlight SB-80DX och riktade dom mot den vita väggen. Blixtarna hade jag på ca 1 meters avstånd från väggen och på var sin sida om var jag kom att ha min modell. Det fantastiska med dessa små Speedlight blixtar är att de har en inbyggd optisk sensor vilket gör att jag kan utlösa blixtarna med blixtljus. Blixtarna satte jag till ½ effekt vilket gav bländare f/11 när jag mätte ljuset vid väggen. Jag såg också till att mäta ljuset vid ryggen bakom min modell. Vid min ljusmätning fick jag bländare f/8. Du vill inte att ljuset vid modellens rygg är starkare än huvudljuset. Annars blir bilden något gråmatt om ljuset är starkare.

Den tredje Speedlight SB-80DX fick agera som hårljus. För att få mjukare ljus använde jag Speedlight Pro Kit Softbox som är en liten smidig ihopfällbart system som passar utmärkt för småblixtar. Uteffekten på blixten satte jag till ¼ uteffekt vilket gjorde att jag fick bländare f/8 när jag mätte ljuset vid håret.

Det stora transparenta paraplyet monterat på ett ljusstativ med ett Quadra huvud fick agera huvudljuset. Blixten var kopplad till A-uttaget som ger 66 % av den totala uteffekten. Huvudljuset placerade så nära kameran som möjligt men straxt utanför kamerasökaren. Placeringen och det stora paraplyet gör att ljuset blir väldigt mjukt och lite glamoröst. Huvudljuset satte jag till bländare f/8.Makeup artist

Softboxen med Qudrahuvudet på B-uttaget gör att jag får ett bländarsteg svagare ljus än huvudljuset. Och mycket riktigt fick jag bländare f/5,6 när jag mätte upplättningsljuset med ljusmätren. Softboxen placerade jag i vinkel upp mot modellens ansikte.

Testbild

När jag mätte ljuset använde jag en Elinchrom Skyport sändre för att utlösa blixtarna. Sändaren följer för övrigt med i hela Quadra kitet. Via sändaren jag enkelt justera uteffekten på blixtarna som är kopplade till Quadran, och det är väldigt smidigt speciellt när man jobbar ensam. Ljuset justerade jag från den plats där jag senare skulle placera mina modeller på. Som poseringsstol använde jag en barstol som jag fann i företagets kök. Till sist finjusterade jag ljuset med en av personalen sittandes på barstolen. Innan jag började fotografera personalen så tog jag en referensbild på Color Checker Passporten som gör att jag kan kalibrera färgerna och vitbalansen i efterbehandlingen.

Att sätta all utrustning på plats och sätta ljuset rätt tog c:a 45 minuter. Jag fotograferade varje person i ca 10 minuter. Efter två och en halv timme var all utrustning nedpackad och jag och min makeupartist var klara med vårt fotouppdrag. Under eftermiddagen återkom till min uppdragsgivare jag med testbilder som låg uppladdade på min hemsida. Ett par dagar senare återkom de efter att ha valt ut fyra foton per person. Ett par dagar senare kunde jag leverera redigerade och högupplösta digitala bildfiler till företaget.

Related Posts with Thumbnails

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!