Warning: Use of undefined constant PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/myseostatus/myseostatus.php on line 975

Warning: Use of undefined constant PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/seo-booster-pro/seo-booster.php on line 1731
Fotokursen Ta kontroll över din blixt vänder sig till dig som vill ta bra blixtbilder och vill ha full förståelse för hur blixten fungerar. | FOTOonlineskolan Fototips, fotokurser i fotografering på distans

På FOTOonlineskolan hittar du fotokurser på distans i fotografering och bildbehandling. På sidan ”Nyheter” hittar du fototips!

Kursplan: Ta kontroll över din blixt

Mål med fotokursen Ta kontroll över din blixt

Mitt mål är att du efter kursen kommer att kunna fotografera med blixt och ta proffsiga blixtfoton. Du ska kunna ha förståelsen för hur bländare, slutartid och ISO samverkar tillsammans med blixten. Efter kursen kommer du bland annat kunna mixa blixtljus med omgivande ljus. Vidare kommer du att kunna fotografera med blixt utan utan att få färgstick till att kunna en del avancerade blixttekniker. Vad är ditt mål med kursen?

Förkunskaper

I dag har du kommit en bit på vägen i din fotografering och har förståelse för hur bländare, slutartid och ISO samverkar, men vill ta steget vidare för en lyckad blixtfotografering. Du har förstås en blixt antingen inbyggd i kameran eller så har du en lös småblixt. Du behöver inte köpa någon blixt inför kursen i blixtfoto. I kursen kommer du att få förslag på blixtar som inte gör hål i din plånbok.

Kursupplägg:

Sammanfattning av kursupplägget. Nedan följer en detaljerad kursplan för fotokursen.

 • Lektion 1 – Introduktion och baskunskaper i blixtfotografering
 • Lektion 2 – Fota med blixt på kameran
 • Lektion 3 – Fota med en extern blixt av från kameran
 • Lektion 4 – Fota med blixten mer kreativt

Lektion 1: Introduktion utrustning och tillbehör

Under första veckan kommer du att få baskunskaper i blixtens olika grundegenskaper och hur de används. Vi blandar teori med praktiska övningar med sikte på att utveckla vår blixtfotografering.

Mål för lektion nr. 1:

Få förståelse för hur blixtautomatiken fungerar i kombination med kamerans olika programlägen.

Kursplan lektion 1:

 • Vilken blixt ska jag använda, den inbyggda, en lös blixt eller båda två? I kursavsnittet får du lära dig vad som skiljer dem åt och dess fördelar samt nackdelar.
 • Vad ska jag tänka på när jag köper en begagnad blixt? En ny märkesblixt till din kamera kan kosta upp mot 4,000 – 5,000 kr, men behöver du verkligen en sådan dyr blixt? Spar pengarna och få en hel studio för pengarna!
 • Vilka blixttillbehör behöver jag och vilka har jag mest nytta utav under kursen och även i framtiden? Här får du också tips och råd på vad du kan behöva och vad du kan göra själv. Undvik onödiga inköp och spar pengar.
 • När fungerar TTL och finns det tillfällen när automatiken inte fungerar? E-TTL eller iTTL, är båda förkortningar på Through The Lens. TTL fungerar oftast väldigt bra men det finns tillfällen då automatiken inte ger det resultat som är önskvärt. Lär dig när TTL fungerar och när den inte fungerar.

Kursdeltagarens fotoprojekt: Kom igång med din blixtfotografering med ditt första fotouppdraget som ger dig ökad förståelse för när blixtautomatiken fungerar och när den inte gör det.

Lektion 2: Använda blixten på kameran

I första kursveckan fick du baskunskaperna som ligger till grund för en lyckad blixtfotografenring med den inbyggda blixten. I veckans lektion får du lära dig använda den inbyggda blixten för att få naturliga bilder.

Mål för lektion nr. 2:
Att kunna hantera den inbyggda blixten. Kunna mixa hårt blixtljus med befintligt ljus och ändå få naturliga bilder.

Kursplan lektion 2:

 • Hur fungerar den inbyggda blixten tillsammans med de olika exponeringslägena? Vi lär oss använda blixten med kamerans olika exponeringslägen som slutartidsförval, bländarförval och manuellt.
 • Är blixtkompensation samma sak som exponeringskompensation? Vi får lära oss hur vi använder blixtkompensationen och när vi vill använda exponeringskompensationen.
 • Hur får jag mina blixtbilder till att se naturliga ut? Vi går igenom blixtteorin för att få ökad förståelse för blixtljusets egenskaper. Du kommer att få lära dig hur du blandar blixtljus med befintligt ljus för att uppnå ett professionellt resultat.
 • Hur ställer jag in den inbyggda blixten för att få rätt exponering på mina bilder? Kan jag vara säker på att jag får bästa möjliga resultat när blixten är inställd på blixtautomatik? Vi får lära oss hur man kan justera automatiken för att alltid få det resultat man önskar.
 • Vad är direkt blixt? Det blir rätt tråkiga bilder när du fotar med direkt blixt, men hur kan det bli bättre? I en steg-för-steg guide så får du lära dig ta bättre bilder med direkt blixt.
 • Vad betyder begreppet “röda ögon” och hur uppkommer fenomenet? Du får lära dig varför röda ögon uppstår och vad kameratillverkaren har gjort för att minimera effekten med röda ögon. Vad kan du göra för att undvika röda ögon på dina porträttbilder?

Kursdeltagarens fotoprojekt: Fotoövningen ger dig färdigheter i hur du fotograferar med blixt och blandar hårt blixtljus med befintligt ljus. Målsättningen med fotouppdraget är att du ska kunna ta naturliga blixtbilder som om du har fotograferat utan fult blixtljus.

Lektion 3: Arbeta med blixt av från kameran

Den här veckan kommer vi att lyfta av blixten från kameran. Vi kommer att lära oss att ansluta en blixt till kameran och vilka anslutningsanordningar det finns beroende på vilken budget fotografen har.

Mål för lektion nr. 3:

Att kunna arbeta och ansluta en blixt som är monterad en bit från kameran.

Kursplan lektion 3:

 • Hur justerar jag blixtens uteffekt manuellt? Här får du lära dig använda en begagnad extern extra blixt oavsett fabrikat tillsammans med din kamera oavsett fabrikat.
 • Hur avfyrar jag min externa blixt? Det finns flera olika sätt som du kan utlösa en extern blixt på. I avsnittet går vi igenom flera olika alternativ som du kan ansluta en extern blixt till kameran. Välj en anslutning som passar dig och din budget bäst, med tråd eller trådlöst. Du kommer bli förvånad hur billigt du kan komma undan.
 • Hur mäter jag uteffekten på blixten för att få rätt exponerad bild? Mät uteffekten med ljusmätare eller med ett gråkort och ställ in blixten därefter för att undvika över- eller underexponerade bilder. Lär dig använda kameradisplayen som alternativ ljusmätare.
 • Vad är blixtsynktid och vilken slutartid ska och kan jag använda? Här reda på vilka slutartider som fungerar och varför det ibland inte fungerar.

Kursdeltagarens fotoprojekt: Fotoprojektet ger dig färdigheter i att kunna ställa in blixtens uteffekt manuellt. Du kommer också att få förståelse för vad du behöver göra för att få det resultat som du önskar med en manuellt inställd blixt.

Lektion 4: Flera inställningar på blixten och avancerade funktioner

Det är bara din fantasi som begränsar dig hur långt du kan gå med din blixt. I sista kursavsnitt så får du en mängd olika tips på hur du kan använda din kamerablixt. Idéer som hjälper dig att komma igång med din blixtkreativitet. Det kommer att bli en vecka fylld med massor av spännande aktiviteter.

Mål för lektion nr. 4:

Att kunna skapa kreativa och fartfyllda blixtbilder samt kunna ta blixtbilder utan färgtick.

Kursplan lektion 4:

 • Vad är första och andra ridån och hur använder jag dessa funktioner i min blixtfotografering? Hur ställer jag in kameran och när använder jag första respektive andra ridån? Vi reder ut begreppen i avsnittet.
 • Hur fungerar blixtzoomen? Vi tar reda på hur blixtzoomen fungerar och vi lär oss använda blixtzoomen mer kreativt i blixtfotograferingen.
 • Vad är High Speed Sync för någonting? Vi går igenom och lär oss använda funktionen.
 • Hur kan jag få extra liv i mina mingelbilder på nattklubben eller på bröllopet? I det här kursavsnittet får du lära dig att få mer dramatik och spänning i dina partyfoton. Lär dig några riktigt spännande tekniker och ha riktigt roligt med din blixt vid nästa party, födelsedag, nattklubb eller bröllop.
 • Hur använder jag min blixt på kameran tillsammans med min externa blixt? Lär dig komma igång med enklare professionell studiofotografering on location.

Kursdeltagarens fotoprojekt: Fotouppdraget för denna vecka är den sista och är också ditt slutprov för den här fotokursen i blixtfotografering. Veckans projekt blir tuff men med dina nyfunna kunskaper ska du kunna ta utmaningen. För slutprovet ska du kunna uppvisa färdigheter i kontroll över både blixtljus och blixt i veckans svåra utmaning.

Det har kommit in väldigt många förfrågningar om inte jag kan hålla workshops i blixtfotografering och efter ett års uppehåll är mina populära workshops tillbaka. Först ut är grunderna i blixtfotografering. Senare under våren kommer du att få lära dig produktfoto med blixt, porträttfoto med blixt och utomhusfotografering med blixt. Har du undrat över hur man verkligen hanterar och tar kontroll över småblixtar. Vill du kunna hantera din lösa blixt på eller löst från kameran? I kommande workshop i blixtfoto går vi igenom alla de problem du kan stå... [Read more]