Warning: Use of undefined constant PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/myseostatus/myseostatus.php on line 975

Warning: Use of undefined constant PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/seo-booster-pro/seo-booster.php on line 1731
Kursplan: Ta kontroll över din Canon Speedlite | FOTOonlineskolan Fototips, fotokurser i fotografering på distans

På FOTOonlineskolan hittar du fotokurser på distans i fotografering och bildbehandling. På sidan ”Nyheter” hittar du fototips!

Kursplan: Ta kontroll över din Canon Speedlite

Mål med fotokursen Ta kontroll över din Canon Speedlite

Mitt mål är att du efter kursen kommer att behärska de flesta funktionerna på din Canon Speedlite. Du ska kunna ha förståelsen för hur bländare, slutartid och ISO samverkar tillsammans med blixten. Efter kursen kommer du bland annat kunna bla. mixa blixtljus med omgivande ljus till att få bra blixtfoton utan färgstick. Vad är ditt mål med kursen?

Förkunskaper

I dag har du kommit en bit på vägen i din fotografering och har förståelse för hur bländare, slutartid och ISO samverkar, men vill ta steget vidare för en lyckad blixtfotografering. Du har förstås en blixt antingen inbyggd i kameran eller så har du en lös Canon Speedlite. Du behöver inte köpa någon blixt inför kursen utan i kursen kommer du att få förslag på blixtar som säker kommer att passa ditt behov.

Kursupplägg:

Sammanfattning av kursupplägget. Nedan följer en detaljerad kursplan för fotokursen.

 • Lektion 1 – Introduktion och baskunskaper
 • Lektion 2 – Fota med blixt på kameran
 • Lektion 3 – Fota med extern blixt av från kameran
 • Lektion 4 – Flera inställningar på Speedliten och avancerade funktioner

Lektion 1: Introduktion och baskunskaper

Under första veckan kommer du att få baskunskaper i blixtens olika grundegenskaper och hur de används. Vi blandar teori med praktiska övningar med sikte på att utveckla vår blixtfotografering.

Mål för lektion nr. 1:

Få förståelse för hur blixtautomatiken fungerar i kombination med kamerans olika programlägen.

Kursplan vecka 1:

 • Vilken blixt ska jag använda, den inbyggda, en lös blixt eller båda två? I kursavsnittet får du lära dig vad som skiljer dem åt och dess fördelar samt nackdelar.
 • Vilken Canon Speedlite blixt ska jag köpa? Vi går igenom skillnaden mellan de olika Speedlite modellerna (270EX, 430EX II, 580EX II) för att komma fram till en modell som passar dig bäst för din budget och ändamål.
 • Kan jag använda en begagnad eller en gammal Canon Speedlite? Vi går igenom vilken Speedlite som fungerar tillsammans med dagens digitalkameror.
 • Vilka blixttillbehör behöver jag och vilka har jag mest nytta utav under kursen och även i framtiden? Här får du också tips och råd på vad du kan behöva och vad du kan göra själv. Undvik onödiga inköp och spar pengar.
 • När fungerar TTL och finns det tillfällen när den inte fungerar? E-TTL är en förkortning på Through The Lens. TTL fungerar oftast väldigt bra men det finns tillfällen då automatiken inte ger det resultat som var önskvärt. Lär dig när TTL fungerar och när den inte fungerar.

Kursdeltagarens fotoprojekt: Fotouppdraget ger dig ökad förståelse för när blixtautomatiken fungerar och när den inte gör det. Du kommer att få förståelse i hur du använder blixtautomatiken i kombination med kamerans olika exponeringsprogram.

Lektion 2: Arbeta med blixten på kameran

I första kursveckan fick du baskunskaperna som ligger till grund för en lyckad fotografering med blixt. I veckans lektion bygger vi på med mer avancerad blixtteknik och du kommer bl.a. att få lära dig hur du mjukar upp det hårda blixtljuset.

Mål för lektion nr. 2:

Att kunna modifiera hårt blixtljus till att få samma egenskaper som mjukt naturligt dagsljus.

Kursplan vecka 2:

 • Hur fungerar blixten tillsammans med de olika exponeringslägena? Vi lär oss använda blixten med kamerans olika exponeringslägen som Av, Tv och M.
 • Är blixtkompensation samma sak som exponeringskompensation? Vi får lära oss hur vi använder blixtkompensationen och när vi vill använda exponeringskompensationen.
 • Hur varierar jag min blixtexponering? Vi går igenom hur du kan automatiskt variera en blixtexponering med funktionen FEB, Flash Exposure Bracketing.
 • Vilket arbetsområde har min blixt? Vi tar reda på din specifika blixts arbetsområde och hur du kontrollerar det.
 • Hur används den vita skiva som är inbyggd i blixten? Och vad gör jag om min blixt saknar den vita skivan?
 • Hur fungerar en bouncer och när fungerar den inte? Bouncer är en dyr vit plastkåpa som du trär över blixthuvudet. Behöver du det tillbehöret eller klarar du dig utan det? Här i avsnittet reder vi ut saken.
 • Vad är direkt blixt? Det blir rätt tråkiga bilder med direkt blixt men hur får jag dem att se bättre ut? I en steg-för-steg guide så får du lära dig ta bättre bilder med en blixt på kameran.
 • Vad betyder begreppet “röda ögon” och hur uppkommer fenomenet? Du får lära dig varför röda ögon uppstår och vad Canon har gjort för att minimera effekten med röda ögon. Vad kan du göra för att undvika röda ögon på dina porträttbilder?

Kursdeltagarens fotoprojekt: Fotoövningen ger dig färdigheter i hur du fotograferar med blixt och blandar hårt blixtljus med befintligt ljus. Målsättningen med fotouppdraget är att du ska kunna ta blixtbilder som om du har fotograferat utan fult blixtljus.

Lektion 3: Arbeta med blixt av från kameran

Den här veckan kommer vi att lyfta av blixten från kameran. Vi kommer att lära oss att ansluta en blixt till kameran och vilka anslutningsanordningar det finns beroende på vilken budget fotografen har.

Mål för lektion nr. 3:

Att kunna arbeta och ansluta en blixt som är monterad en bit från kameran.

Kursplan vecka 3:

 • Hur ansluter jag en blixt med en TTL-kabel och vad bör jag tänka på när jag ansluter blixten med kabeln? Att ansluta en TTL-kabel till en blixt är ett billigt och enkelt sätt för att få blixten en bit från kameran. I avsnittet får du lära dig hur du använder blixt med en TTL-kabel.
 • Hur styr jag blixtar trådlöst? Det finns flera olika sätt att styra en eller flera blixtar trådlöst i E-TTL II. I avsnittet tittar vi på hur du styr en och flera blixtar med Canon Speedlite 580EX II blixt och Speedlite ST-E2.
 • Hur ställer jag in blixtarna trådlöst? Vi lär oss koppla en eller flera lösa slavblixtar till masterblixten i Canons trådlösa system.
 • Hur fungerar Flash Ratio, blixtljusförhållande med E-TTL II? Vi går igenom hur FR fungerar och hur du ställer in flera blixtgrupper i E-TTL II.
 • Hur ställer jag in uteffekten på slavblixtarna? Vi går igenom hur ställer in uteffekten för en blixtslavgrupp.
 • Hur styr jag blixtar trådlöst i E-TTL II med radio? Vi tittar på vilken utrustning du behöver av det nya TTL-systemet från Pocket Wizard, ControlTL Platform. Varför ska jag välja radio och inte infraröd trådlös anslutning? I avsnittet går vi igenom hur man ansluter en blixt med Pocket Wizard ControlTL Systemet och vi går igenom skillnaden mellan infraröd- och radioanslutning.
 • Hur mäter jag uteffekten på blixten för att få rätt exponerad bild? Mät uteffekten med ljusmätare eller med ett gråkort och ställ in blixten därefter för att undvika över- eller underexponerade bilder. Lär dig använda kameradisplayen som alternativ ljusmätare.

Kursdeltagarens fotoprojekt: Fotoprojektet ger dig färdigheter i att kunna ställa in blixtens uteffekt manuellt. Du kommer också att få förståelse för vad du behöver göra för att få det resultat som du önskar med en manuellt inställd blixt.

Lektion 4: Flera inställningar på blixten och avancerade funktioner

Det är bara din fantasi som begränsar dig hur långt du kan gå med din blixt. I sista kursavsnitt så får du en mängd olika tips på hur du kan använda din kamerablixt. Idéer som hjälper dig att komma igång med din blixtkreativitet. Det kommer att bli en vecka fylld med massor av spännande aktiviteter.

Mål för lektion nr. 4:

Att kunna skapa kreativa och fartfyllda blixtbilder samt kunna ta blixtbilder utan färgtick.

Kursplan vecka 4:

 • Vad är första och andra ridån och hur använder jag dessa funktioner i min blixtfotografering? Hur ställer jag in kameran och när använder jag första respektive andra ridån? Vi reder ut begreppen i avsnittet.
 • Hur justerar jag blixtens uteffekt manuellt? Om blixten utlöses med radiokontakt eller med vissa blixtkablar så är en manuellt inställd blixt det enda sättet att få den uteffekt som man önskar. TTL fungerar inte med alla radiosändare och mottagare eller med kablar där TTL information inte utväxlas mellan kamera och blixt.
 • Hur fungerar blixtzoomen? Vi tar reda på hur blixtzoomen fungerar och vi lär oss använda blixtzoomen mer kreativt i blixtfotograferingen.
 • Vad är High Speed Sync och hur använder jag det in min fotografering? Vi tittar på hur du använder HSS med blixt på kameran och även av från kameran.
 • Stroboscopic vad är det och hur använder jag funktionen? Lär dig fler avancerade blixtfunktioner.
 • Hur kan jag få extra liv i mina mingelbilder på nattklubben eller på bröllopet? I det här kursavsnittet får du lära dig att få mer dramatik och spänning i dina partyfoton. Lär dig några riktigt spännande tekniker och ha riktigt roligt med din blixt vid nästa party, födelsedag, nattklubb eller bröllop.

Kursdeltagarens fotoprojekt: Fotouppdraget för denna vecka är den sista och är också ditt slutprov för den här fotokursen i blixtfotografering. Veckans projekt blir tuff men med dina nyfunna kunskaper ska du kunna ta utmaningen. För slutprovet ska du kunna uppvisa färdigheter i kontroll över både blixtljus och blixt i veckans svåra utmaning.

Det har kommit in väldigt många förfrågningar om inte jag kan hålla workshops i blixtfotografering och efter ett års uppehåll är mina populära workshops tillbaka. Först ut är grunderna i blixtfotografering. Senare under våren kommer du att få lära dig produktfoto med blixt, porträttfoto med blixt och utomhusfotografering med blixt. Har du undrat över hur man verkligen hanterar och tar kontroll över småblixtar. Vill du kunna hantera din lösa blixt på eller löst från kameran? I kommande workshop i blixtfoto går vi igenom alla de problem du kan stå... [Read more]