Warning: Use of undefined constant PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/myseostatus/myseostatus.php on line 975

Warning: Use of undefined constant PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/seo-booster-pro/seo-booster.php on line 1731
Kursplan: Ta kontroll över din kamera | FOTOonlineskolan Fototips, fotokurser i fotografering på distans

På FOTOonlineskolan hittar du fotokurser på distans i fotografering och bildbehandling. På sidan ”Nyheter” hittar du fototips!

Kursplan: Ta kontroll över din kamera

Mål med fotokursen Ta kontroll över din kamera

Mitt mål är att du efter grundkursen kommer att behärska alla huvudfunktioner på din digitala kamera. Du ska kunna ha förståelsen för hur bländare, slutartid och ISO samverkar. Efter kursen kommer du kunna exponera rätt oavsett ljusmiljö och det du fotograferar. Vidare kommer du att kunna fotografera och ta bilder utan färgstick som dessutom inte är för mörka eller för ljusa. Vad är ditt mål med kursen?

Förkunskaper

Troligtvis har du en kamera där du kan ställa in bländare, slutartid och ISO manuellt. För övrigt behöver du inga förkunskaper i fotografering för att kunna klara av fotokursen. Dessa kunskaper kommer du att få under kursgången. Kursen lämpar sig även för dig som har fotograferat ett tag men vill förstå digital fotografering bättre. Det är bra om du har datorvana. Din webbläsare är troligtvis senaste versionen av Explorer eller Mozilla Firefox.

Kursupplägg:

Sammanfattning av kursupplägget. Nedan följer en detaljerad kursplan för distansutbildningen.

 • Lektion 1 – Introduktion och baskunskaper
 • Lektion 2 – Ljusmätning och exponeringsmetoder
 • Lektion 3 – Analys av fotoarbetet och arbetsflöde
 • Lektion 4 – Fotografera i olika ljusmiljöer

Lektion 1: Introduktion och baskunskaper

Under första kursveckan lär vi oss hur bländare, slutartid och ISO samverkar. Dessa funktioner är fotografens verktyg för att påverka fotots slutgiltiga resultat. Lär dig hur proffsen använder de olika kamerainställningarna och när för att uppnå det resultat de ifrån början har haft i åtanke.

Mål för lektion nr. 1:
Få förståelse för hur bländare, slutartid och ISO samverkar.

Kursplan vecka 1:

 • Vilka är kamerans olika exponeringslägen och hur fungerar de olika avancerade motivtyperna? Lär dig tillämpa funktionerna för ett kreativt fotograferande.
 • Hur fungerar bländaren och hur använder jag bländaren i min fotografering? Genomgång av bländaren, bländarstyrd tidsautomatik s.k. bländarförval eller bländarprioritering. Programvalet för bländare betecknas många gånger som A eller Av.
 • Hur fungerar slutartiden och hur använder jag slutartiden i min fotografering? Genomgång av slutartiden och slutartidsstyrd bländarautomatik s.k. slutartidförval eller slutartidsprioritering. Programvalet för slutartid betecknas många gånger som S eller Tv.
 • ISO styr kamerans ljuskänslighet men har sina begränsningar. Här får du lära dig hur du utforskar vilka begränsningar kamerans ISO har. Du får lära dig hur du använder kamerans ljuskänslighet i samverkan med andra inställningar.

Bonus:
Med veckans kunskaper som utgångspunkt går vi in i veckans bonusavsnitt med större förståelse för vilka extra fototillbehör vi kan tänkas behöva i framtiden.

 • Vilka fototillbehör behöver jag och vilka har jag mest nytta utav under kursen och även i framtiden? Undvik onödiga inköp och spar pengar.
 • Hur fungerar objektivet och vilket objektiv är bäst för mig? Funderar du på att komplettera din kameraväska med en eller flera objektiv så är det här ett värdefullt avsnitt för dig. Vilka objektiv använder proffsen och varför, och vilka objektiv skulle vara tillräckliga för din fotografering? Få värdefulla tips och hitta rätt i det stora utbudet av en mängd olika kameraobjektiv.

Kursdeltagarens fotoprojekt: Fotouppdragen ger dig färdigheter i och förståelse för hur bländare, slutartid och ISO samverkar. Skapa bilder med mer och mindre rörelseoskärpa med en och samma slutartid. Skapa bilder med långt och kort skärpedjup med en och samma bländare. Ta reda på vilka ISO-inställningar som är acceptabla med din kamera.

Lektion 2: Ljusmätning och exponeringsmetoder

Under andra kursveckan lär vi oss hur kamerans ljusmätning fungerar och när de olika mätmetoderna fungerar som bäst. Efter veckans avsnitt kommer du kunna ställa in kamerans exponering manuellt. Du kommer också veta hur du justerar och låser en exponering.

Mål för lektion nr. 2:
Få insikt i hur kamerans olika ljusmätningsmetoder fungerar och i vilka sammanhang de används. Kunna ställ in en exponering manuellt.

Kursplan vecka 2:

 • Hur fungerar alla kamerans olika ljusmätningsmetoder och hur ska jag använda dem i min ljusmätning? Öka din förståelse för de olika begreppen och mätmetoderna som flerfälts- och zonljusmätning, evaluerande och matrix, centrumvägd genomsnittlig viktad mätning i bildens mitt, spotmätning mätning centrerad på fokuspunkten.
 • Hur ställer jag in kamerans exponering manuellt och hur använder jag det bäst i min fotografering?
 • Hur fungerar exponeringskompensationen och när behöver jag det i min fotografering? Finns det enklare metoder än exponeringskompensationen?
 • Hur fungerar exponeringslåset och hur använder jag det i min fotografering. Finns det enklare metoder än exponeringslåset?

Bonus:
I veckans bonusavsnitt kommer vi öka vår förståelse för vad kameran klarar av att exponera och vilken tolerans kameran har på en exponering.

 • Vad är det dynamiska omfånget och hur påverkar det min fotografering?
 • Vad är exponeringslatitud och hur använder jag det i min fotografering?

Kursdeltagarens fotoprojekt: Fotouppdraget ger dig förståelse i hur du använder de olika mätmetoderna och i vilken situation. Fotografera med olika exponeringsinställningar och ställ in exponering manuellt.

Lektion 3: Analys av resultat och arbetsflöde

Nu när vi är inne i tredje veckan har vi kunskapen om hur vi mäter ljuset och vi kan ställa in exponeringen därefter. I tredje kursveckan kommer vi att få lära oss hur vi analyserar den exponerade bilden för att kunna göra nödvändiga korrigeringar. Vi kommer också att få lära oss hur vi uppnår absolut skärpa i ett fotografi.

Mål för lektion nr. 3:

Kunna göra en analys av en bilds exponering, samt ha kunskapen om vilka åtgärder vi behöver göra för att korrigera en bilds exponering och hur vi korrigerar färgskiftningar i bild.

Kursplan vecka 3:

 • Hur fungerar kamerans histogram och hur avläser vi det? Lär dig korrigera en exponering för att få det resultat vi önskar utifrån en avläsning av kamerans histogram.
 • Hur fungerar och hur använder jag varningsfunktionerna på kameradisplayen? Lär dig avläsa det som kallas för klippvarningar.
 • Hur ser jag om en bild är över- respektive underexponerad?
 • Hur fungerar och hur använder jag gaffling och autogaffling?
 • Hur får jag riktigt skarpa bilder? Hur fungerar kamerans autofokusering och finns det tillfällen när den inte fungerar?
 • Ta bättre kontroll över din kameras autofokus och lär dig fokusera manuellt. I det här kursavsnittet avslöjar jag hur sportfotografen fokuserar och autoexponerar sina bilder.
 • Hur fungerar kamerans vitbalans? Ta kontroll över kamerans vitbalans och få rätt färg på dina bilder varje gång du fotograferar. Genomgång av automatisk vitbalansering med kameran, förinställd vitbalans, vitbalansgaffling, egen och programmerbar vitbalans mot ett gråkort eller mot alternativa underlag. Vi får också lära oss hur vi utnyttjar histogrammet i vitbalanseringen.

Bonus:

I veckans bonusavsnitt får vi lära oss justera en exponering och vitbalans i ett rawkonverteringsprogram.

 • Efterkorrigering av en felexponerad bild i ett rawkonverteringsprogram.
 • Ta bort fula färgstick och få fram bildens rätta färger i efterhand.

Kursdeltagarens fotoprojekt: Veckans fotouppdrag ger dig förståelse i hur du använder informationen i ett histogram oberoende av vilket motiv och ljusförhållande du har fotograferat i. Du kommer också att få inblick i vad som sker i kameran när en justering av vitbalansen görs.

Lektion 4: Fotografera i olika ljusmiljöer

Väl framme vid fjärde veckans kursavsnitt kommer du att behärska alla kamerans funktioner vilket gör att vi är rustade för tuffare utmaningar. Under veckan kommer vi att lära oss hur vi fotograferar i olika ljusmiljöer och hur vi gör en ljusmätning beroende på hur ljuset faller.

Mål för lektion nr. 4:
Kunna exponera en bild korrekt i avancerade ljusförhållanden.

Kursplan vecka 4:

 • Vad bör jag tänka på och hur mäter jag ljuset beroende på vilken riktning ljuset har? Med ljus och skuggor skapar du ett djup i ett foto. När du har kunskapen om ljusets egenskaper oavsett vilken riktning den än har så kommer du att uppnå ett resultat som kommer att få en till dimension i dina bilder.
 • Vad bör jag tänka på när jag fotograferar i olika ljusmiljöer? Vad ska jag tänka på när jag fotograferar i motljus, medljus och i sidoljus? Hur fotograferar jag i svåra ljusförhållanden som snölandskap, strandmiljö, vid mulet väder eller när det är mörkt?
 • Finns det några hjälpmedel som jag kan ta till hjälp av om kontrasten är hög? Hur gör proffsen vid höga kontraster? Vi studerar olika upplättningstekniker och hur vi använder dem i vår fotografering.

Bonus:

I veckans bonusavsnitt arbetar vi vidare med RAW och går igenom fördelarna med att fotografera i RAW och nackdelarna med filformatet.

 • Vi lär oss fördelarna med att fotografera i RAW. Att fotografera i RAW ger oss ytterligare ett till verktyg för att få bättre kontroll över en bilds egenskaper.
 • Hur hanterar jag en RAW fil och hur kommer jag igång med mitt arbetsflöde? Vi lär oss grunderna i att bearbeta en RAW-fil.

Kursdeltagarens fotoprojekt: Fotouppdraget för denna vecka är den sista och är också ditt slutprov för den här fotokursen. Veckans projekt blir tuff men med dina nyfunna kunskaper ska du kunna ta utmaningen. För slutprovet ska du kunna uppvisa färdigheter i kontroll över både ljus och kamera i veckans svåra utmaning.

Det har kommit in väldigt många förfrågningar om inte jag kan hålla workshops i blixtfotografering och efter ett års uppehåll är mina populära workshops tillbaka. Först ut är grunderna i blixtfotografering. Senare under våren kommer du att få lära dig produktfoto med blixt, porträttfoto med blixt och utomhusfotografering med blixt. Har du undrat över hur man verkligen hanterar och tar kontroll över småblixtar. Vill du kunna hantera din lösa blixt på eller löst från kameran? I kommande workshop i blixtfoto går vi igenom alla de problem du kan stå... [Read more]