Warning: Use of undefined constant PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/myseostatus/myseostatus.php on line 975

Warning: Use of undefined constant PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/seo-booster-pro/seo-booster.php on line 1731
Kursplan: Ta kontroll över (blixt-) ljuset | FOTOonlineskolan Fototips, fotokurser i fotografering på distans

På FOTOonlineskolan hittar du fotokurser på distans i fotografering och bildbehandling. På sidan ”Nyheter” hittar du fototips!

Kursplan: Ta kontroll över (blixt-) ljuset

Mål med fotokursen Ta kontroll över (blixt-) ljuset

Den här kursen är för dig som vill kunna fotografera både med naturligt dagsljus och artificiellt ljus. Artificiellt ljus kan vara ljus från vanlig hushållslampa eller studiobelysning till småblixtar. Det här är fotokursen på distans för dig som vill lära sig grunderna i fotostudioteknik. Du behöver ingen fotostudio för att klara av kursen. Vet du hur du skapar hårt respektive mjukt ljus? Här i fotokursen Ta kontroll över (blixt-) ljuset får du svaret.

Förkunskaper

I dag har du kommit en bit på vägen i din fotografering och har förståelse för hur bländare, slutartid och ISO samverkar, men vill ta steget vidare. Du behöver inte ha en massa studieblixtar eller småblixtar för att kunna genomföra kursen. Däremot är det bra om du har tillgång till flera ljuskällor. Det kan vara golvlampor eller liknande hushållslampor.

Kursupplägg:

Sammanfattning av kursupplägget. Nedan följer en detaljerad kursplan för fotokursen.

 • Lektion 1 – Introduktion och ljuskontroll
 • Lektion 2 – Arbeta med det dynamiska omfånget
 • Lektion 3 – Färga en bakgrund
 • Lektion 4 – Upplättningstekniker

Lektion 1: Introduktion och ljuskontroll

Vi börjar kursen med att lära oss hur vi tar kontroll över ljuset och kvalitén på ljuset. Lär dig bemästra ljuset och uppnå det resultat du önskar i övergångar mellan ljus och skuggor med hjälp av hårt och mjukt ljus.

Mål för lektion nr. 1:
Att ha förståelse för hur ljusets egenskaper och kunna modifiera hårt ljus till mjukt kvalitativt ljus.

Kursplan vecka 1:

 • Vad finns det för olika ljusmodifierare på marknaden och hur fungerar dem? Vi går igenom olika sorters ljusmodifierare och vad du kan göra själv. Välj rätt produkt för ändamålet och ljuskälla.
 • Hur får jag hårt ljus med dagsljus? Vi lär oss skilja och se skillnaden på hårt och mjukt dagsljus.
 • Hur modifierar jag hårt dagsljus till mjukt ljus? I kursavsnittet går vi igenom olika tekniker för att få mjukt ljus av hårt dagsljus.
 • Varför får jag hårt ljus med blixt- eller konstant ljus? Vi lär oss egenskaperna för hårt artificiellt ljus.
 • Hur får jag mjukt ljus med blixt- eller konstant ljus? I kursavsnittet går vi igenom olika tekniker för att få mjukt ljus av hårt artificiellt ljus.

Bonus:

 • I veckans bonusavsnitt tittar vi på olika alternativ till dyra fototillbehör för att modifiera ljus. Vad kan du göra själv och vad kan du använda istället för tillverkade ljusmodifierare.

Kursdeltagarens fotoprojekt: I första veckans fotoprojekt får du visa prov på att klara av att modifiera hårt dags- och/eller artificiellt ljus till mjukt och kvalitativt ljus.

Lektion 2: Arbeta med det dynamiska omfånget

I andra kursveckan ökar vi vår förståelse för hur mycket ljus kameran klarar av att registrera. När vi har förståelse för kamerans dynamiska omfång så kan vi också få rena vita eller svarta bakgrunder oavsett ljusmiljö.

Mål för lektion nr. 2:
Kunna skapa en ren vit eller svart bakgrund både inom- och utomhus.

Kursplan vecka 2:

 • Vad är det dynamiska omfånget och hur påverkar det min fotografering? Vi börjar andra kursveckan med att få förståelse för hur mycket ljus digitala kameran klarar av att registrera.
 • Hur mäter jag ljuset med hjälp av ett gråkort? För att lättare kunna få en helt vit respektive svart bakgrund är ljusmätning en essentiell del i fotograferingen. Ljusmätning med ett gråkort är ett billigt alternativ till dyra ljusmätare och fungerar på både naturligt och artificiellt ljus.
 • Hur får jag en helt vit och ren bakgrund med dagsljus? Vi lär oss olika tekniker för att få helt vita bakgrunder med befintligt ljus.
 • Hur får jag en helt svart bakgrund med dagsljus? Vi lär oss olika tekniker för att få helt svarta bakgrunder med befintligt ljus.
 • Hur får jag en helt vit och ren bakgrund med blixt- och konstant ljus? Vi lär oss olika tekniker för att få helt vita bakgrunder med artificiellt ljus.
 • Hur får jag en helt svart bakgrund med blixt- och konstant ljus? Vi lär oss olika tekniker för att få helt svarta bakgrunder med artificiellt ljus.

Bonus:

 • I veckans bonusavsnitt lär vi oss hur vi kan efterjustera en exponering för att få en helt vit eller en svart bakgrund både i Adobe Camera Raw och Adobe Photoshop.

Kursdeltagarens fotoprojekt: I andra veckans fotoprojekt ska du skapa bilder med svarta och vita bakgrunder i dags- och/eller artificiellt ljus.

Lektion 3: Färga en bakgrund

För att kunna färga en bakgrund måste vi kunna lite ljusteori. I annat fall blir det helt omöjligt att få färg eller den färg vi önskar på bakgrunden. När vi har teorin klar för oss så kan vi styra hur intensiva färgerna ska vara på bakgrunden.

Mål för lektion nr. 3:
Att kunna färga bakgrunder med och utan färgfilter.

Kursplan vecka 3:

 • Hur fungerar ljuset? För att kunna färgsätta en bakgrund med färgfilter är det nödvändigt att vi har lite ljusteori. Vi bygger på vår kunskap om ljuset med några enkla teorier.
 • Hur fungerar kamerans vitbalans? Ta kontroll över kamerans vitbalans och få rätt färg på dina bilder varje gång du fotograferar. Genomgång av automatisk vitbalansering med kameran, förinställd vitbalans, vitbalansgaffling, egen och programmerbar vitbalans mot ett gråkort eller mot alternativa underlag.
 • Hur blandar jag olika ljuskällor utan att få färgstick? Vi får lära oss hur vi färgbalanserar olika ljuskällor för att kunna få neutrala färger i bilden.
 • Hur kan jag få färgade bakgrunder med befintligt ljus? I avsnittet kommer vi att titta på olika tekniker för att färga en bakgrund genom att blanda olika ljuskällor.
 • Hur färgar jag en bakgrund med hjälp av ett färgfilter? Vi tar och tittar på vilka produkter det finns på marknaden för att färga en bakgrund. Och du kommer att få lära dig att kontrollera hur intensiv färgen ska vara för bakgrunden.

Bonus:

 • I veckans bonusavsnitt tittar vi på hur du justerar en vitbalans i efterhand. Vi kommer också titta på hur du mäter färgen på ljuset i Kelvin med hjälp av Adobe Camera Raw.

Kursdeltagarens fotoprojekt: I tredje veckans fotoprojekt ska du fotografera ett objekt med neutrala färger mot en färgad bakgrund.

Lektion 4: Upplättningstekniker

I sista veckan av fotokursen går vi igenom olika upplättningstekniker. Vi lär oss använda reflexskärmar, blixtljus eller andra hjälpmedel för att lätt upp skuggsidan.

Mål för lektion nr. 4:
Få riktigt proffsiga bilder med olika upplättningstekniker.

Kursplan vecka 4:

 • Vi börjar veckan med att titta på vad det finns för olika sorters reflexskärmar och tillbehör på marknaden. Finns det billigare alternativ eller kan du göra något själv?
 • Hur lättar jag upp skuggsidan med en reflexskärm utomhus? Vi lär oss att hantera reflexskärmar utomhus.
 • Hur lättar jag upp skuggsidan med en reflexskärm inomhus? Vi lär oss att hantera reflexskärmar inomhus.
 • Hur lättar jag upp skuggsidan med blixt utomhus? Vi lär oss använda blixten rätt i fullt dagsljus utomhus utan att få fula blixtbilder.
 • Hur kan jag lätta upp skuggor när mina blixtar inte räcker till? Vi lär oss mixa blixtljus med andra ljuskällor utan att få fula färgstick.

Bonus:

 • I veckans bonusavsnitt lär vi oss hur vi skapar en ren och vit bakgrund med bara en ljuskälla.

Kursdeltagarens fotoprojekt: I fotokursens sista fotoprojekt ska du visa prov på att du klarar av att lätta upp skuggor både med reflexskärm och med blixt. Förhoppningsvis klarar du av att leverera proffsiga bilder med mjuka skuggövergångar.

Notera att denna kurs är även en del i fotokurserna Ta kontroll över din produktfotografering och Ta kontroll över din studiofotografering.

Det har kommit in väldigt många förfrågningar om inte jag kan hålla workshops i blixtfotografering och efter ett års uppehåll är mina populära workshops tillbaka. Först ut är grunderna i blixtfotografering. Senare under våren kommer du att få lära dig produktfoto med blixt, porträttfoto med blixt och utomhusfotografering med blixt. Har du undrat över hur man verkligen hanterar och tar kontroll över småblixtar. Vill du kunna hantera din lösa blixt på eller löst från kameran? I kommande workshop i blixtfoto går vi igenom alla de problem du kan stå... [Read more]