Warning: Use of undefined constant PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_MYSEOSTATUS_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/myseostatus/myseostatus.php on line 975

Warning: Use of undefined constant PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON - assumed 'PLUGIN_SEOBOOSTERPRO_LAST_CRON' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fotoense/public_html/fotoonlineskolan.se/wp-content/plugins/seo-booster-pro/seo-booster.php on line 1731
Kursplan: Ta kontroll över din porträttfotografering | FOTOonlineskolan Fototips, fotokurser i fotografering på distans

På FOTOonlineskolan hittar du fotokurser på distans i fotografering och bildbehandling. På sidan ”Nyheter” hittar du fototips!

Kursplan: Ta kontroll över din porträttfotografering

Mål med fotokursen Ta kontroll över ditt porträttfoto

Mitt mål är att du efter kursen kommer att kunna ta porträtt som imponerar på din släkt och vänner. Du ska kunna ha förståelse för vad som gör ett porträtt bra och hur du som fotograf samverkar med din modell. Efter kursen kommer du bland annat kunna fotografera porträtt med bra kontakt och med professionellt resultat. Vad är ditt mål med kursen?

Förkunskaper

I dag har du kommit en bit på vägen i din fotografering och har förståelse för hur bländare, slutartid och ISO samverkar, men vill ta steget vidare för en lyckad porträttfotografering. Det här är ingen kurs i studiofotografering utan en kurs i hur du komponerar en bild och hur du arbetar med din modell. Du behöver en kamera men inga studiotillbehör.

Kursupplägg:

Sammanfattning av kursupplägget. Nedan följer en detaljerad kursplan för fotokursen.

 • Lektion 1 – Ta full kontroll över ditt porträttfoto
 • Lektion 2 – Ta porträttbilder som imponerar
 • Lektion 3 – Behärska porträttfotografering inom- som utomhus i alla situationer
 • Lektion 4 – Uppnå professionellt slutresultat med dina porträttbilder

Lektion 1: Introduktion och val av utrustning

I första kursveckan får du lära dig vilka verktyg fungerar bra för porträttfotografering. Det är verktyg som val av objektiv och bländare till extrautrustning.

Mål för lektion 1: Förstå vilka fototillbehör som fungerar bäst i porträttfotografering och förstå vikten av val av objektiv och bländare för att uppnå ett lyckat resultat i din porträttfotografering.

Kursplan lektion 1:

 • Vilket objektiv fungerar bäst för porträttfotografering och varför.
 • Vilken bländare fungerar bäst och när vill du ha kort respektive långt skärpedjup. Hur får du skarpa bilder.
  Stativ och komposition – Varför är stativet så viktig i porträttfotografering? Hur komponerar du ett porträttfoto?
 • I avsnittet får du tips på utrustning för att komma igång med porträttfotografering. Oftast behövs det mindre än vad man kanske kan tro för att uppnå ett professionellt resultat.

Kursdeltagarens fotoprojekt: Kom igång med din porträttfotografering och ta reda på vilket objektiv och bländare som fungerar bäst för porträttfoto.

Lektion 2: Porträttfoto inomhus

I första kursveckan lades grunden för det som kommer att komma i andra och tredje kursveckorna. I andra kursveckan får du lära dig hur du förbereder dig inför en porträttfotografering inomhus. Nu lägger vi också mer fokus på porträttet och bilderna och de övningsuppgifter du lämnar in. Nu blir målet att ta bra porträttbilder och feedbacken från andra elever och mig hjälper dig att utvecklas.

Mål för lektion 2: Kunna ta lyckade porträtt inomhus och vara medveten om saker som kan förstöra ett lyckat porträttfoto. Du ska också ha grundläggande kunskaper i ljussättning.

Kursplan lektion 2:

 • Introduktion i porträttfoto inomhus
 • Val av miljö och bakgrund
 • Posera eller inte
 • Att tänka på när det gäller ljus inomhus

Kursdeltagrens fotoprojekt: Nu är det dags att ta porträtt inomhus och innan du börjar sätta igång med att ta porträtt vill jag att du förbereder dig. Fotografera med hjälp av idéer från dina favoritfotografer till att fotografera utifrån din egen idé.

Lektion 3: Porträttfoto utomhus

I den tredje kursveckan förflyttar vi oss ut i det fria för våra porträttbilder. Vad behöver du för att ta lyckade porträttbilder och vad behöver du tänka på, allt det får du lära dig i den tredje kursveckan. Som i föregående kursvecka blir feedbacken från andra elever och mig lika viktiga i din utveckling.

Mål för lektion 3: Kunna ta lyckade porträtt utomhus och vara medveten om saker som kan förstöra ett lyckat porträttfoto. Du ska också kunna ta bilder på större grupper.

Kursplan lektion 3:

 • Introduktion porträttfoto utomhus
 • Val av tidpunkt för utomhusfotografering
 • Att tänka på när det gäller ljuset utomhus
 • Ta gruppbilder

Kursdeltagarens fotoprojekt: Nu tar vi och går ut i den friska luften och lägger fokus på modellens ansikte. Jag vill att du tar porträtt på en person i fyra olika lägen. Det är ett ansikte du ska fotografera och fyll nu hela sökaren med huvudet av den du fotograferar. Om du vill inkludera axelpartiet så går det bra det med, viktiga är att du gör beskärningen i kameran och inte efteråt i ett bildredigeringsprogram.

Lektion 4:  Efterbehandling och retuschering av tagna bilder

I den avslutande kursveckan avslutar vi vår porträttfotografering i Photoshop. Vem vill inte se bra ut i bild och vad kan vi göra i Photoshop för att bilden ska bli riktigt lyckad. Lär dig att ta bort blemmor, hud, justera ljus och kontraster snabbt och enkelt i Photoshop på ett naturtroget sätt. Du följer med i retuscheringen i en video steg-för-steg.

Mål för lektion 4: Kunna efterbehandla och ytterligare förstärka ett lyckat porträttfoto i Photoshop för att uppnå ett professionellt slutresultat.

Kursplan lektion 4:

 • Introduktion, komma igång med efterbehandlingen i Photoshop
 • Arbeta med kontraster
 • Retuschering
 • Effekter
 • Skärpning av bild
 • Automatisering av arbetet

Kursdeltagarens fotoprojekt: Redigera två bilder som du har tagit under kursgångens tid.

Det har kommit in väldigt många förfrågningar om inte jag kan hålla workshops i blixtfotografering och efter ett års uppehåll är mina populära workshops tillbaka. Först ut är grunderna i blixtfotografering. Senare under våren kommer du att få lära dig produktfoto med blixt, porträttfoto med blixt och utomhusfotografering med blixt. Har du undrat över hur man verkligen hanterar och tar kontroll över småblixtar. Vill du kunna hantera din lösa blixt på eller löst från kameran? I kommande workshop i blixtfoto går vi igenom alla de problem du kan stå... [Read more]